Ohňové menu

Upečte si chlebového hada na klacku a další táborákové dobroty.

Ohňové menu
Vloženo  

Zdroj fotografie: FotoMathias ErhartFlickrLicence CC BY-SA 2.0 I Některá práva vyhrazena


Oheň je energický a hřejivý živel, který na nás působí jako magnet. Snad proto, že už se s ním v čisté podobě, tak často nepotkáváme. Symbolizuje pohodlí, domov a teplo. Nicméně provoz našich domácností se bez něj lehce obejde.

Z rozdělávání ohně v ohništi na zahradě nebo v přírodě se stal téměř svátek a zároveň příležitost naučit své děti s ohněm pracovat. Ty budou šťastné, když jim dovolíte, aby se podílely na přípravě táboráku. Je zábava běhat po lese nebo zahradě a hledat vhodný materiál na rozdělávání ohně. Těm starším uděláte velkou radost, když je necháte, pod dohledem dospěláka - poprvé škrtnout sirkou nebo se pokusit vykřesat jiskru z opravdového křesadla. A když už oheň hoří, vždy se hodí připravit si s jeho pomocí něco dobrého. Zkuste si tentokrát místo buřtů na klacku opéct jablko, papriku, kostičku tvrdého sýra nebo chleba.

Příprava:

  • celé papriky
  • jablka
  • tvrdý sýr (nakrájený na větší kostky)
  • základní těsto na chleba: dva hrnečky hladké mouky, 0,5 hrnku vody, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli, miska na zadělávání
  • nůž a klacky na opékání

Jak na to:

Upéct si celou papriku nebo jablíčko není nic složitého, nabodnete je na klacek a pomalu opékáte až začnou měknout. Máte-li větší jablko, je šikovné grilovat jej postupně a nožem ořezávat změklé vnější vrstvy. Nezapomeňte foukat!Podobné je to se sýrem. Ukrojte si větší kostku sýra, nabodněte ji na oříznutý klacek a opékejte. Sýr začne pomalu měknout a vy ho postupně budete uždibovat.

Chleba na klacku

Smíchejte všechny ingredience v míse a vypracujte vláčné těsto. Podle chuti lze do těsta přimíchat koření (kmín, oregano, sušenou cibuli) nebo připravit sladkou variantu s vanilkovým cukrem a skořicí. Z těsta vytvořte větší kuličku a vyválejte z ní tenkého hada, kterého navinete na klacek a opékáte. Důležité je, abyste chleba opékali nad ohněm a nedávali jej přímo do plamenů, těsto se totiž v plamenech lehce spálí. 

Vaření v kotlíku nebo v ešusu

Pokuste se uvařit vodu na čaj. Letní čaje jsou báječné z čerstvých bylinek, jako je máta, meduňka, mateřídouška nebo třeba z listů jahod a ostružin. Otestujte, jak dlouho trvá než se voda uvaří a co vše musíte udělat. Pokud vás to bude bavit, připravte si na ohni např. polévku k obědu.

Když vám po opékání zbude dost popela, zahrabejte do něj jablka nebo brambory a nechejte je tam cca 30 min (dle teploty) péct. Raději zahrabejte větší množství, ať můžete postupně ochutnávat.


Tip jak se vybavit: Nechte vaše děti, aby zkoušely různé, i náročné aktivity (chodit po kládách, lézt po stromech apod.). Podporujte je v tom, aby se učily rozpoznat, co ještě dokáží a co už pro ně představuje příliš velké nebezpečí.Další tipy najdete zde.



Co dělat s dětmi venku?

Odebírejte pravidelnou dávku divočin a nápadů.